APA CANAL SA Galati

 

 

 
 

 

Rezultate ale notificărilor transmise clienților din asociațiile sistate

Societatea APA CANAL S.A. Galaţi se confruntă cu dificultăţi în recuperarea soldurilor restante de la asociaţiile de proprietari/locatari sistate din municipiul Galaţi. Debitul restant către Societatea APA CANAL SA Galați al asociaţiilor sistate (44 în luna iulie 2017) era de 10.574.738 lei, respectiv 77% din totalul datoriilor acumulate de asociaţiile de proprietari (727 asociaţii în total) la 31.07.2017.

Cele 44 de asociaţii de proprietari sistate însumează circa 7.400 de apartamente, din care au mai rămas fără alimentare cu apă circa 400 de apartamente. Este evident că vorbim despre nereguli, atunci când constatăm că cca. 400 de apartamente înregistrează suma restantă de 10.574.738 lei. Aceasta în condițiile în care cca. 7.000 de proprietari au obţinut de la asociaţiile debranșate adeverinţe din care rezulta că nu au datorii (pentru perfectare contracte individuale de furnizare).

Prin urmare, pentru clarificarea și reglementarea situației constatate, în luna iulie 2017, APA CANAL Galați a decis să trimită notificări asociaţilor de proprietari, prin care li s-au solicitat clarificări privind sumele datorate către distribuitorul de apă potabilă.

12 asociații au transmis liste cu datornicii

Din cele 44 de asociații notificate, au ales să colaboreze doar 12 asociații, care datorau societății APA CANAL Galați, în total, 2.544.922  lei. Prin răspunsurile transmise, acestea au indicat că în evidențele lor figurează 809 apartamente cu datorii, din care 294 de apartamente au contract individual pentru apă și canalizare, dar au și datorii către asociații pentru apa de care au beneficiat înainte de branșarea individuală. Practic, cele 294 de apartamente datorează societății APA CANAL, prin asociații, 902.296 lei, deși toți acești 294 de proprietari au obținut la un moment dat, de la reprezentanții legali ai asociațiilor (președinți, administratori) adeverințe care certificau faptul că nu au datorii.

În aceste condiții, APA CANAL Galați a trecut la cea de-a doua etapă a demersurilor de recuperare a sumelor restante, notificând direct cei 294 de clienți.  Acestora li s-a solicitat să prezinte o adeverință actualizată privind sumele datorate la asociații pentru apă și canalizare. Dintre aceștia, au răspuns până în acest moment 70 de clienți. Unii au ales să plătească pe loc datoriile restante în contul asociațiilor, iar alții au achitat parțial și au semnat angajamente de plată. Recomandăm să se achite direct la casieriile noastre, pentru a fi siguri că sumele restante încasate, aferente serviciilor de apă și canalizare, sunt efectiv descărcate în contul asociațiilor respective.

Exemple:

  • La Asociația 318, care are datorii la APA CANAL însumând 46.836 lei, sunt 57 de locatari cu datorii, din care 52 sunt acum clienți ai APA CANAL, deși au restanțe la asociație care totalizează 18.392 lei. Acești 52 de clienți au fost notificați; până acum au răspuns 26 dintre ei. 19 dintre aceștia au plătit la asociație 4.722 lei iar alți 5 clienți au plătit la APA CANAL suma totală de 1.244 lei. 2 clienți au transmis că nu recunosc soldul și urmează să-și clarifice situația la asociație.
  • La Asociația 509 s-au identificat doar 3 clienți cu restanțe, dar care au de plată peste 174.000 lei. Dintre aceștia, unul singur este acum client APA CANAL și are o datorie de peste 21.000 lei.
  • La Asociația 414, unul dintre cei șapte clienți notificați a achitat integral datoria.
  • La Asociația 575 unul dintre clienți s-a prezentat la APA CANAL, a achitat un avans de 860 lei, pentru restul sumei semnând un angajament de plată.

32 de asociații nu au dorit să colaboreze

De la celelalte 32 de asociații debranșate nu s-a primit răspuns la notificări. Cele 32 de asociaţii de proprietari însumează 4.685 de apartamente, din care 4.359 apartamente au contract individual pentru apă și canalizare. Trebuie precizat că, din 10.574.738 lei, adică suma totală datorată de cele 44 de asociații debranșate, 8.029.816 lei reprezintă datorii ale celor 32 de asociații care nu au dorit să colaboreze.

Prin urmare, a fost nevoie să se transmită notificări tuturor clienților care fac parte din aceste asociații. În urma notificării, 1.495 dintre clienți s-au prezentat la APA CANAL pentru clarificarea situației, prezentând adeverințe care atestă faptul că nu au datorii la asociații. Clienții care au primit adeverințe din care reiese că au datorii au început deja să le plătească, pentru a nu risca debranșarea.

Exemple:

  • La Asociația 332 un locatar a achitat pe loc 3.504 lei iar un altul a dat un avans de 200 lei, urmând să achite restul de 750 lei până la finele anului, eșalonat.
  • La Asociația 142 un locatar a achitat tot soldul asociației, de 2.393 lei (era singurul rămas în instalația comună a blocului).
  • Asociația 311 are o situație destul de dificilă, deoarece nu mai are reprezentant legal, dar cei care știu că au datorii au început să le achite. Unul dintre aceștia a achitat 2.800 lei la casieria APA CANAL în contul asociației.

Facem precizarea că operațiunea de clarificare a situației debitelor restante de la asociațiile sistate continuă. Clienții care au primit notificări sunt așteptați în continuare la sediul societății APA CANAL Galați cu adeverințe actualizate emise de asociațiile de proprietari.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat clienților noștri bun-platnici, dar locatarii din asociațiile sistate trebuie să înțeleagă faptul că relațiile contractuale, din orice domeniu, trebuie să se bazeze întotdeauna pe colaborare, bună credință și transparență, pentru înlăturarea oricăror urme de suspiciune sau neîncredere, iar refuzul președinților/administratorilor de asociații de a colabora a adus societatea în situația de a demara o acțiune fără precedent pentru identificarea celor care au datorii și pentru recuperarea sumelor restante.