APA CANAL SA Galati

 

 

 
 

 

Ziua Mondială a Apei 2018

Ziua Mondială a Apei (World Water Day) se sărbătorește în întreaga lume din anul 1993. În fiecare an, ONU stabilește o temă a zilei, în jurul căreia sunt planificate diverse evenimente.
Tema anului 2018 este: NATURA PENTRU APĂ.
În cadrul activităților dedicate Zilei Mondiale a Apei, în data de 22 martie 2018 APA CANAL S.A. a deschis porțile stațiilor de tratare a apei Uzina 2 - Galați și N. Bălcescu – Tecuci, precum și ale tuturor stațiilor de epurare a apelor uzate din județul Galați (Galați, Tecuci, Tg.Bujor, Liești, Pechea), pentru toți cei care și-au exprimat interesul de a vedea îndeaproape de unde vine apa de la robinet și să înțeleagă importanța stațiilor de epurare. 

Odată lansată acțiunea "Porți deschise", operatorul regional de apă - care deservește municipiile Galați și Tecuci, orașele Berești și Tg. Bujor precum și alte 23 de comune din județ – a primit foarte multe solicitări de la unități de învățământ care au dorit să efectueze vizite organizate la obiectivele societății. Au vizitat uzinele de apă și stațiile de epurare, pe 22 martie, sute de elevi, copii de la grădinițe și studenți. Au fost alături de noi: 10 studenți de la Facultatea Transfrontalieră de Științe Umaniste, Economice și Inginerești din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați; 21 de copii de la Fundația „Betesda” Galați; 30 de copii preșcolari de la Grădinița cu program normal nr. 26 și Grădinița cu program normal nr. 7 Galați; 30 de copii din clasa a III-a A a Școlii „Sfinții Împărați” Galați; 25 de elevi de la Școala Gimnazială „Iorgu Iordan” Tecuci. Acestora li s-au adăugat 70 de copii de la Școala Gimnazială nr. 9 Galați, școală parteneră a APA CANAL într-un proiect educațional amplu, în care au fost implicați sute de elevi de toate vârstele, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a.

Acestora le-a fost prezentat ,,drumul” apei, adică cele mai importante puncte ale procesului tehnologic: intrarea, decantarea, filtrarea, clorinarea și în final distribuția apei în rețeaua orașului. Personalul stațiilor le-a explicat ce se întâmplă cu apa brută (de Dunăre sau din foraje de adâncime) din momentul în care intră în Uzina de Apă și până când este distribuită ca apă potabilă spre robinetele consumatorilor, numai bună de băut, dar și cum se face tratarea apei uzate în stațiile de epurare, pentru reintegrarea ei în mediul natural.

Elevii au mai putut afla cum sunt reglați automat parametrii de proces pe fluxul tehnologic (turbiditatea, PH-ul, concentrația de clor) iar în laborator li s-a arătat cum se testează zilnic parametrii de calitate ai apei înainte de pomparea acesteia în rețeaua publică.

Pentru derularea activităților, APA CANAL S.A. le-a furnizat elevilor afalți în vizită o serie de materiale didactice cu tematică specifică (cărți de colorat, broșuri și pliante), care îi vor ajuta să înțeleagă problematica apei și a protejării naturii. Astfel de materiale au fost distribuite și în alte școli din municipiul Galați, pentru ca informațiile să ajungă la cât mai mulți elevi.

Prin acțiunile derulate de Societatea APA CANAL Galați în parteneriat cu instituțiile de învățământ, sperăm să contribuim nemijlocit la conștientizarea tinerei generații în ceea ce priveste rolul și importanța apei, protejarea mediului înconjurător și respectul pentru natură. Acțiunile tip “Porți deschise” și parteneriatele cu unitățile de învățământ oferă posibilitatea ca valorile APA CANAL să poată fi imprimate generațiilor tinere, care vor constitui utilizatorii de mâine ai serviciilor societății