În perioada 23 – 25 septembrie 2019, Asociația Română a Apei organizează la București, la Palatul Parlamentului, ediția cu numărul 21 a „Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est”, eveniment la care societatea Apa Canal SA Galați este reprezentată de echipe de specialiști din toate domeniile de interes.
Forumul va cuprinde o serie de conferințe, seminarii și ateliere de lucru, precum „Conferința Regională din Sud-Estul Europei - Water Loss 2019”, în cadrul căreia sunt propuse spre dezbatere teme referitoare la ultimele evoluții, strategii, tehnici și aplicații ale celor mai bune practici internaționale în managementul apei. Conferința este începutul unei serii de evenimente regionale privind pierderile tehnice de apă, derulate de IWA, care completează conferințele de succes bianuale, precum Water Loss 2018, care a avut loc în Cape Town, Africa de Sud, în luna mai 2018, cu peste 500 de participanți din 50 de țări diferite ale lumii. Tema Water Loss 2019 este dezbătută și în sud-estul Europei, pentru a răspunde nevoii stringente de creștere a eficienței utilizării apei în această parte a lumii.
Un alt eveniment important în cadrul Forumului este Seminarul „Finanțarea Infrastructurii de Apă prin Fonduri Europene în Perioada de Programare 2014-2020”, dedicat operatorilor regionali, care își propune să aducă clarificări din partea instituțiilor responsabile, din țară și de la nivelul Comisiei Europene, privind cerințele pentru implementarea proiectelor în infrastructura de apă și de canalizare/epurare prin fonduri europene. Cerințele Comisiei Europene specifice sectorului apei în cadrul POIM, obiectivele principale avute în vedere în cadrul implementării proiectelor din POIM, modalități de consolidare a sectorului apei și cofinanțarea infrastructurii de apă în perioada 2019 – 2020 sunt doar câteva dintre temele propuse spre dezbatere.
În cadrul Forumului se va desfășura și Workshop-ul Economic Internațional, organizat de ARA în colaborare cu Grupul de Specialiști pentru Economie și Statistică al IWA și în parteneriat cu ANRSC, care va aborda teme precum: „Reglementarea sectorului apei în România și pe plan internațional”, „Metodologia de adoptare a tarifelor”, „Eficiența exploatării infrastructurii” etc.
Cu interes este așteptat și Concursul “Instalare Branșament sub Presiune”, dedicat instalatorilor din cadrul companiilor de apă, care trebuie să răspundă provocării de a executa un branșament nou într-o rețea de fontă ductilă aflată sub presiune. La acesta și-au anunțat participarea 10 echipe din România, una din Republica Moldova și una din Ungaria. Printre cele 10 echipe din România se numără și o echipă de la APA CANAL SA Galați.
Punctul de atracție pentru specialiști îl reprezintă însă „EXPOAPA 2019”, care reunește reprezentanți a peste 80 de firme producătoare de echipamente și tehnologii pentru îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea eficienţei tehnice şi manageriale în sector, din țări precum: Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Turcia, Polonia, Danemarca, Cehia, Franța, România etc. Într-un spațiu generos, expozanții prezintă cele mai noi instalații implicate în procesarea și tratarea apei potabile și a celei uzate, dar și sisteme de monitorizare și control.