Sfaturi pentru a economisi apa:
- Verificaţi periodic starea instalaţiei de apă şi canal pentru a depista locurile neetanşe.
- Verificaţi periodic dacă toţi robineţii se închid bine şi faceti reparaţii; trecerea timpului determină pierderi însemnate de apă. Reparatia poate fi mai ieftină decât banii daţi pe apa consumată.
- Inchideţi coloanele de apă la absenţe de mai multe zile pentru a evita risipa de apă prin robineţii care nu se închid perfect.
- Verificaţi periodic consumul de apă al diverselor instalaţii şi aparate casnice pentru a depista creşteri anormale de consum.
- Ţine apa în frigider, astfel nu mai trebuie să o laşi să curgă prea mult pentru a veni mai rece;
- Când spălati vase manual, folosiţi un lighean sau chiuvetă cu dopul pus pentru a avea o soluţie de apă şi detergent de vase în care să spălaţi toate vasele, şi nu sub jetul continuu de apă. Făcând doar clătire sub jet se economiseşte foarte multă apă.
- Faceţi duş în loc să faceţi baie; cea mai mare cantitate de apă o consumăm în baie; renunţă la băile lungi cu cada plină în favoarea duşurilor; este mai sănătos pentru organism; economisesti apă si bani.
- Utilizează un cap de duş care generează presiune folosind mai puţină apă.
- Folosiţi maşina de spălat umplută la capacitate maximă sau cu activarea modului de lucru pentru cantitate mică; foloseşte mai puţin detergent...vei reduce cantitatea de apă necesară clătirii;
- Închide apa atunci când nu ai nevoie de ea: chiar trebuie să lași apa să curgă în timp ce te speli pe dinţi, când te săpuneşti pe mâini, pe corp sau pe cap? sau de ce să laşi duşul să curgă 10 minute înainte să faci baie? Gesturile mici contează.
- Nu spăla fructele și legumele sub jetul de apă, ci într-un bol sau un vas mai mare; astfel vei reduce cantitatea de apă consumată, iar apa rămasă poate fi folosită pentru a uda plantele.
- Nu trage apa la toaletă de mai multe ori decât este nevoie şi nu arunca diverse lucruri în vasul de toaletă.
- Maşina se spală foarte bine şi cu 2-3 galeţi de apă şi o perie. Cu furtunul se consumă pe neobservate sute de litri de apă. Apa de ploaie adunată într-un rezervor cu filtru spală excelent.
- Stropiţi grădina dimineaţa devreme sau seara târziu, pentru a diminua evaporarea.
- Grupaţi în grădină legumele sau florile care necesită multă apă la un loc, pentru a stropi mai frecvent numai acolo, nu şi plantele cu nevoi mai reduse de apă.
- Irigarea mai rară dar cu cantitate mai mare de apă, în special a gazonului de iarbă, stimulează plantele să dezvolte un sistem mai adânc de rădăcini şi în consecinţă, să fie mai rezistente la uscaciune.