LABORATOARE

Laborator apă potabilă

Apa potabila este un element absolut esential vietii si reprezinta cel mai important aliment.  
Apa potabila  este definita si reglementata prin Ordonanța 7/2023, privind calitatea apei destinate consumului uman.

Societatea APA CANAL SA Galati monitorizeaza continuu calitatea apei potabile, incepand cu procesul de tratatre si pana la robinetele consumatorilor.Se verifica periodic probe de apa potabila prelevate din reteaua de distributie a orasului si judetului Galati. Punctele de control sunt clar definite si sunt stabilite de comun acord cu Directia de Sanatate Publica a Judetului Galati, functie de numarul de locuitori . Astfel, sunt prelevate  probe de apă potabilă din   puncte fixe de recoltare, stabilite pe zone de alimentare cu apă astfel: 48 puncte de control din reteaua de distributie a municipiului Galati, 25 puncte de control din rețeaua de distribuție a municipiului Tecuci si 112 puncte de control din rețeaua de distributie a U.A.T. - urilor in care opereaza APA CANAL

Analizele pentru determinarea concentrațiilor indicatorilor fizico-chimici și bacteriologici ai apei sunt efectuate de către Laborator Apă Potabilă din cadrul Serviciului Laboratoare Calitate al societății, iar pentru municipiul Tecuci de către Compartimentul Laborator Calitate al Departamentului Apa Canal Tecuci, laboratoare care sunt înregistrate la Ministerul Sănătății, în Registrul Laboratoarelor care efectuează monitorizarea de control a calității apei potabile, cu Certificat de înregistrare nr. 666/09.09.2024, respectiv Certificat de înregistrare nr. 667/11.09.2024.

Rezultatele analizelor efectuate sunt inregistrate si transmise clientilor sub forma unui  buletin de analiza care furnizeaza informatii referitoare la provenienţa apei potabile, valorilor concentratiilor indicatorilor de calitate si limitele impuse pentru acestia de legislatia in vigoare (Ordonanta nr. 7/18.01.2023).
Prezenţa acestori indicatori în compoziţia apei nu reprezintă factor de risc decât în cazul depăşirii valorilor maxim admise.

Ce reprezintă indicatorii din buletinul de analiză a apei potabile?

  • Culoarea apei este dată de substanţele dizolvate de natură, minerale sau organice.
  • Turbiditatea apei este caracterizată prin lipsa de transparenţă a acesteia, ca urmare a existenţei unor particule fine aflate în suspensie.
  • PH-ul reprezintă indicele care defineşte aciditatea apei.
  • Conductivitatea indică totalitatea sărurilor dizolvate în apă.
  • Clorul rezidual liber reprezintă cantitatea de clor rămasă în apă după dezinfecţie pentru asigurarea protecţiei sanitare a acesteia.
  • Amoniul, nitriţii şi nitraţiii ndică modificări în timp ale calităţii apei, cauzate de surse de impurificare specifice acestui tip de compuşi.
  • Fierul este un component natural al apei, aflat sub forma de compusi (de obicei bicarbonat feros).
  • Oxidabilitatea reprezintă totalitatea substanţelor organice şi anorganice oxidabile în apa.
  • Duritatea totală reprezintă caracteristicile ce le conferă apei compuşii de calciu şi magneziu aflaţi în soluţie. În general duritatea apei se exprimă în grade germane de duritate.
  • Aluminiul este prezent în apă în mod natural şi indus în urma procesului de tratare pentru obţinerea apei potabile.
  • Bacterii coliforme, Escherichia coli, enterococi, clostridium perfringens sunt microorganisme prezente in mediul inconjurator a caror prezenta in apa poate provoca boli hidrice.

Laboratorul apa potabila al Societatii APA-CANAL SA Galati, participa anual la scheme de intercomparare alaturi de  alte laboratoare  din tara cat si din alte tari, pentru a-si evalua competentele profesionale, demonstrand astfel calitatea rezultatelor furnizate. Recunoasterea competentei profesionale, a calitatii rezultatelor furnizate, a dotarilor tehnice se face prin aceste teste de intercomparare care sunt recunoscute si apreciate de organismele de acreditare.

Mai puteti vizualiza: